Noile reglementări privind impozitul pe venit și contribuțiile sociale, începând cu 1 ianuarie 2018

Estimated read time 3 min read

Conform OUG nr. nr. 79/2017 pentru modificarea și completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, publicată în MO nr 885 din 10 noiembrie 2017, de la 1 ianuarie 2018, din cele 6  contribuții sociale obligatorii câte sunt în prezent 6, vor rămâne doar 3, și anume: contribuția la pensii (CAS) și contribuția la sănătate (CASS) – ce vor fi suportate în totalitate de salariat la care se adaugă contribuția asiguratorie pentru muncă (CAM) – ce va fi suportată doar de angajator.

Cotele ce se vor aplica de la 1 ianuarie 2018 vor fi următoarele:

  • contribuția lapensii (CAS) pentru condiții normale de muncă, în cotă de 25%, ce va fi în totalitate în sarcina salariatului;
    • dacă este vorba de condiții deosebite de muncă, angajatorulva avea în sarcină o cotă suplimentară de 4% (deci 29% în total, salariat + angajator);
    • dacă este vorba de condiții specialede muncă, angajatorul va avea în sarcină o cotă suplimentară de 8% (deci 33% în total, salariat + angajator);
  • contribuția la sănătate (CASS), în cotă de 10%, ce va fi în totalitate în sarcina salariatului;
  • contribuția asiguratorie pentru muncă, în cotă de 2,25%, ce va fi în totalitate în sarcina angajatorului.

Prin urmare, principala diferență este aceea că, în cazul contribuțiilor sociale pentru condiții normale de muncă, acestea vor fi suportate în întregime de către salariat. Angajatorul va plăti doar cota suplimentară de 4% (dacă este vorba de condiții deosebite de muncă) sau cea de 8% (dacă este vorba de condiții speciale de muncă).

De asemenea, începând cu 1 ianuarie 2018, nivelul contribuțiilor scade cu 2 puncte procentuale, astfel că din totalul de 39,25% contribuții plătite la un salariu brut se vor plăti 37,25%. Din totalul de 22,75% contribuții datorate de angajator, 20 de puncte se transferă către salariat.

În ceea ce privește impozitul pe venit, acesta se va reduce la 16%, cât este în prezent la 10%.

O altă măsură prevăzută de OUG nr. nr. 79/2017 este creșterea deducerilor personale pentru cei cu salarii mici, astfel că pentru cei cu salariul minim și care nu au persoane în întreținere, deducerea personală crește de la 300 lei la 510 lei. Pentru fiecare persoană aflată în întreținere, deducerea crește de la 100 lei la 160 lei.

CALCULATOR SALARIU DIN 2018

Puteți accesa linkul de mai jos, pentru a vedea vedea cum se modifica veniturile tale în 2018. Pentru a efectua un calcul de salarii, atât de la brut la net cât și de la net la brut, va fi necesara introducerea sumei brute sau nete în funcție de rezultatul dorit, iar calculatorul de salarii îți va oferi valoarea dorită, inclusiv baza de calcul a contribuțiilor sociale si venitul impozabil, precum și valoarea acestora.

https://www.calculatorvenituri.ro/veniturisalarii2018#detaliicalcul

You May Also Like

More From Author