Ce este mai avantajos să infiintam incepand cu anul 2017 din punct de vedere al taxelor plătite catre stat: PFA, Microintreprindere sau SRL platitor de impozit pe profit?

Estimated read time 4 min read

Dat fiind noile modificări aduse prin noul cod fiscal, referitoare la impozitarea PFA-urilor, in special cele legate de plata contributiilor sociale aferente veniturilor nete obținute de o PFA, am făcut o analiză comparativă între o PFA, o Microîntreprindere și un SRL plătitor de impozit pe profit, în ceea ce privește rata de taxare.

Vom vedea, în cele ce urmează, ce este mai avantajos să înființăm, în condițiile în care dorim să desfășurăm o activitate independentă, folosindu-ne doar de propriile resurse de muncă, fără a apela la alți salariați.

Astfel, dacă dorim să desfășurăm diferite activități comerciale într-un cadru legal, pe cont propriu, putem opta între a înființa o PFA sau un SRL, pe care putem să-l declarăm plătitor de impozit pe veniturile microîntreprinderilor sau plătitor de impozit pe profit.

În tabelul de mai jos, putem observa care este rata de taxare, în funcție de entitatea pe care o înființăm, începând cu anul 2017. Mai exact, vom afla ce procent din profitul net (câștigul rămas după plata taxelor) îl reprezintă taxele plătite către stat.

Comparația este făcută în 3 condiții diferite în funcție de cifra de afaceri obținută. Am comparat rata de taxare la o cifră de afaceri anuală de 100.000 lei (aprox. 22.500 euro), de 200.000 lei (aprox. 45.000 euro), precum și de 400.000 lei (aprox. 89.000 euro), suma ce se apropie de plafonul maxim permis în cazul unei microîntreprinderi.

 Baza de calcul a contribuției de asigurări sociale datorate de persoanele fizice care realizează venituri din activități independente și care determină venitul net anual în sistem real se stabileste conform art.148 cod fiscal, iar baza de calcul al contribuției de asigurări sociale de sănătate se stabileste conform art. 170 cod fiscal și o reprezintae diferența pozitivă dintre venitul brut și cheltuielile efectuate în scopul desfășurării activității independente.

Trebuie precizat faptul că, incepând cu anul 2017 pentru ambele categorii de contribuții sociale (CAS și CASS), baza lunara de calcul este limitată la 5 salarii medii brute pe țară.

Calculele au fost realizate în funcție de câștigul salarial mediu brut, stabilit prin Legea 340/2015 a Bugetului Asigurărilor Sociale de Stat pe anul 2016, fixat la nivelul sumei de 2.681 lei.

Prin urmare, plafonarile luate in calcul pentru anul 2017, respectiv limita de 5 salarii medii brute pe țară, a fost calculată la 2.681 lei, de unde a rezultat o baza de calcul lunară de 13.405 lei si o baza anuala de 160.860 lei.

După cum se poate observa din tabelul de mai sus, în ceea ce privește rata de taxare a cazul unei PFA aceasta este de 42%, până la o cifră de afaceri de 160.080 lei, reprezand plafonul de la care se limiteaza baza de calcul a contribuțiilor sociale (CAS și CASS), apoi scade treptat pe măsură ce crește cifra de afaceri a PFA-ului.

Rata de taxare în cazul unei microintreprinderi este de 15%, iar in cazul unui SRL plătitor de impozit pe profit rata de taxare este de 33%.

Prin urmare, în condițiile în care din activitatea pe care dorim să o desfășurăm estimăm că vom obține venituri sub 100.000 euro, este cel mai profitabil să înființăm o Microîntreprindere (adică un SRL plătitor de impozit pe veniturile microintreprinderilor).

În condițiile în care estimăm că vom obține venituri mai mari de 100.000 euro și depășim plafonul pentru microîntreprinderi, atunci ar fi mai bine să ne orientăm către înființarea unui PFA, întrucât taxele pe care le vom plăti la stat vor reprezenta mai putin de 27% din profitul net obținut, față de 33% cât reprezintă taxele în cazul unui SRL, plătitor de impozit pe profit.

Autor: cristian marinescu

You May Also Like

More From Author